Besluit teruggaaf BTW Zonnepanelen

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit gepubliceerd waarin wordt aangegeven hoe de Belastingdienst om moet gaan met de btw-teruggaaf voor zonnepanelen. In het besluit wordt onder andere het aanvraagproces voor btw-teruggaaf vereenvoudigd. Dit is het gevolg van een arrest van de Hoge Raad van 15 december 2017. De staatssecretaris heeft besloten dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft en nog niet zijn geregistreerd als ondernemer, zich alsnog kunnen aanmelden. Ook indien de zonnepanelen zijn aangeschaft in 2013 of eerder. Ze ontvangen dan een aangifte voor het tijdvak waarin de panelen zijn aangeschaft. Met deze aangifte kunnen zij btw terugvragen.

Voor particulieren die een bezwaar- of beroepsprocedure hebben aangespannen, heeft de staatssecretaris het volgende besloten: Bij een lopende bezwaar- of beroepsprocedure over het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft, verleent de Belastingdienst alsnog de teruggaaf.

De btw op de aanschaf van de zonnepanelen vanaf 20 juni 2013 kan volgens de regels van het ambtshalve verminderingen beleid worden teruggevraagd.