Detailhandel sluit 2014 positief af

De omzet van de Nederlandse detailhandel heeft het eerder ingezette herstel ook in het vierde kwartaal weten vast te houden. Daarmee sluit de detailhandel het jaar 2014 positief af.

Na twee jaren met omzetdalingen komt 2014 daarmee uit op een plus van 0,5 procent. Dat blijkt donderdag uit de Kwartaalmonitor detailhandel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zowel de omzet als het volume groeide in het vierde kwartaal, wat het geval was in zowel de food- als nonfoodsector. In de foodsector is de groei vooral toe schrijven aan de supermarkten, speciaalzaken laten juist een terugval zien.

In de non-foodsector was in het vierde kwartaal sprake van de sterkste toename in zeven jaar, wat te zien was in vrijwel alle onderliggende branches. Ook voor de postorderbedrijven en internetwinkels was het een succesvol vierde kwartaal.

De totale omzet nam in het vierde kwartaal met 1,5 procent toe, wat de grootste stijging is sinds het eerste kwartaal van 2011. De stijging is volledig toe te schrijven aan het volume dat voor het derde kwartaal op rij groeide. De verkopen namen met 2,2 procent toe, maar de prijzen blijven nog wel dalen.

Faillissementen
Het aantal faillissementen nam in het vierde kwartaal verder af. 126 detaillisten moesten hun deuren sluiten; het kleinste aantal van de afgelopen drieënhalf jaar. Een jaar eerder gingen bijna de helft meer winkeliers failliet. De verbetering is branchebreed te zien.

Bron: NU