Fiets van de zaak in Belastingplan

Wie van zijn werkgever een fiets krijgt, moet daar vanaf 2020 een paar euro per maand voor betalen. Volgens een nieuwsbericht van RTL komt er een vast bijtellingspercentage van zeven procent.

De huidige regels zijn te ingewikkeld. Als je een fiets van je werkgever hebt, moet je precies het aantal kilometers bijhouden dat je privé fietst en welk voordeel je daarvan hebt. Kosten voor onderhoud, reparatie en eventueel stroomverbruik mag je daar weer van aftrekken.

In het voorjaar maakte staatssecretaris Snel van Financiën al bekend dat hij de regels wil vereenvoudigen. Net als voor de auto van de zaak gaat voor het privégebruik van de fiets van de zaak een vaste bijtelling gelden. Voor de fiets wordt dat een bijtelling van zeven procent van de waarde van de fiets. Dit zal op Prinsjesdag bekend worden gemaakt.

Tot 2014 was er de bedrijfsfietsenregeling. De btw van een fiets tot 750 euro was volledig aftrekbaar. Van de regeling werd veel gebruik gemaakt. In 2013 ging het om 17 procent van de nieuw verkochte fietsen, in 2014 zelfs 19 procent. Sindsdien valt de aanschaf van een leasefiets onder de werkkostenregeling.

Volgens de plannen gaat de bijtellingsregeling voor de fiets echter nog niet in 2019 maar pas in 2020 in.