Financiën verbaasd over Brussels onderzoek belastingvoordelen havens

Het ministerie van Financiën is verbaasd dat de Europese Commissie op dit moment komt met een onderzoek naar mogelijke belastingvoordelen voor Nederlandse havenbedrijven. Brussel gaat kijken of de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor de havenbedrijven in Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Groningen en Moerdijk in lijn is met Europese regels.

‘We hebben al eerder laten weten dat we de uitgangspunten van Brussel delen dat er sprake moet zijn van eerlijke concurrentie tussen overheidsbedrijven en commerciële bedrijven, en dat we werken aan een wetsvoorstel dat daarvoor moet zorgen. Dat wetsvoorstel verschijnt rond Prinsjesdag.' Een woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat woensdag gezegd. Nederland is wel blij dat de Europese Commissie de belastingregelingen in havens in België, Frankrijk en Duitsland onder de loep neemt om te zien of daar sprake is van een gelijk speelveld, aldus de woordvoerder.

Rotterdamse haven: investeringen in gevaar
Als de belastingvrijstelling voor havenbedrijven komt te vervallen gaat dat ten koste van de investeringen in de Rotterdamse haven. Dat heeft een woordvoerder van de Havenbedrijf Rotterdam woensdag gezegd.

Hij reageerde daarmee op het aangekondigde onderzoek naar mogelijke ongeoorloofde belastingvoordelen voor havenbedrijven door de Europese Commissie. ‘In ieder geval mogen de investeringen in de Rotterdamse haven hier op geen enkele manier door in het gedrang komen. Het is uitgesloten dat vennootschapsbelasting in Nederland ingevoerd kan worden voordat de situatie in andere landen ook verandert', stelt de woordvoerder van de Rotterdamse haven. Invoering van de vennootschapsbelasting kost de Rotterdamse haven 50 miljoen euro.

Havenbedrijf Rotterdam heeft eerder gepleit voor een gelijk speelveld voor alle havenbedrijf in Europa. ‘Iedereen betalen of niemand betalen', aldus de zegsman.

Haven Amsterdam: gelijk speelveld cruciaal
Een gelijk speelveld voor alle Europese havens is cruciaal en uitgangspunt voor het Havenbedrijf Amsterdam. Dit zei een woordvoerster van het havenbedrijf woensdag in reactie op het aangekondigde onderzoek naar mogelijke ongeoorloofde belastingvoordelen voor havenbedrijven door de Europese Commissie.

Het havenbedrijf wijst erop dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrij recentelijk nog een onderzoek heeft uitgevoerd waaruit bleek dat havens in andere landen meer staatssteun krijgen. ‘Een eventuele invoering van vennootschapsbelasting mag daarom nooit ten koste gaan van een gelijk speelveld.'

Het Amsterdamse havenbedrijf zegt de uitkomsten van het onderzoek verder af te wachten. 

Bron: accountancynieuws.nl