Fiscale regeling voor innovatie succesvol

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) werkt. Innovatieactiviteiten krijgen daadwerkelijk een stimulans. Dat blijkt uit een onderzoek naar deze fiscale regeling over de periode 2011-2017.

Staatssecretarissen Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en Menno Snel (Financiën) boden de evaluatie 11 april 2019 aan de Tweede Kamer aan. Via de regeling WBSO kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en versnellen zij de ontwikkeling van ideeën tot succesvolle producten en diensten. Doordat bedrijven het fiscale voordeel via de loonheffing krijgen, kunnen zij dit direct verrekenen en ook profiteren in het geval een bedrijf nog geen winst maakt. 21.265 Nederlandse ondernemers - waarvan 97% MKB’er is - haalden in 2017 een voordeel van bijna 1,2 miljard euro. De cijfers over 2018 worden komende zomer bekend.

WBSO van belang voor vestigingsklimaat
Volgens de onderzoekers draagt de WBSO bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven die onderzoek en ontwikkeling op internationale schaal organiseren. Zij stellen in het evaluatierapport dat de WBSO bovendien een kostenefficiënte regeling is: de baten zijn groter dan de kosten. Ook wordt de innovatieregeling van EZK door het merendeel van de gebruikers gewaardeerd en heeft deze een aantoonbaar positief effect op de hoeveelheid en de kwaliteit van innovatieactiviteiten van bedrijven.

Bron: Taxence