Juni matig voor detailhandel, kwartaalcijfers echter beter

De detailhandel zette in juni van dit jaar 1,9% minder om dan in in dezelfde maand vorig jaar. Klanten kochten minder en de prijzen daalden licht. Met name bij de de non-foodwinkels liepen de verkopen flink stevig terug. De winkels in voedings- en genotmiddelen deden het wel beter dan een jaar eerder. De terugval werd deels veroorzaakt door een minder gunstige samenstelling van de koopdagen. Desondanks liepen de kwartaalomzetten wel iets op. In het tweede kwartaal van dit jaar werd wel bijna 1% meer verkocht dan vorig jaar; de eerste groei in twee jaar tijd. Dit maakte het CBS vandaag bekend.

Groei en krimp worden nooit eerlijk verdeeld. Non-foodwinkels noteerden, na vijf maanden groei, in juni een sterke terugval. Bijna 5% minder omzet dan vorig jaar, het volume kromp met ongeveer 4%. De daling kwam door een aanzienlijk omzetverlies bij de kledingwinkels, woninginrichting, consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen. Klanten gaven daar 4 tot 7% minder uit. Drogisterijen deden het wel goed en noteerden wel meer omzet dan in 2013. Doe-het-zelfwinkels boekten evenveel omzet als in juni vorig jaar.

Pinksteren stimulans voor omzet voedings- en genotmiddelenwinkels
Winkels in voedings- en genotmiddelen wisten in juni de groei van de voorgaande maanden vast te houden. Ondanks een minder gunstige samenstelling van de koopdagen werd ongeveer 1% meer omzet behaald. De omzet van de supermarkten en speciaalzaken viel onder andere hoger uit  door de Pinksteraankopen.

Bron: accountancynieuws.nl