Kleine computers, grote problemen

Steeds vaker zie je deelnemers aan een vergadering niet meer binnenkomen met een dik pak papier onder de arm, maar met een Tablet (iPad of Android). Goed voor het milieu (want er hoeft veel minder geprint te worden), en altijd up-to-date want ook laat nagezonden stukken zijn nog raadpleegbaar. En is de vergadering even minder interessant dan kun je gewoon je mail doornemen of even internetten. Kortom, reden genoeg voor veel werkgevers om aan hun werknemers een Tablet te verstrekken. Maar kan dat belastingvrij?

De fiscus vindt van niet, en heeft enkele fiscale procedures hierover gewonnen. Centraal in deze procedures stond de vraag of een Tablet als communicatiemiddel kan worden aangemerkt (zoiets als een mobieltje), of dat sprake is van een computer. Het belang van dit verschil is dat een telefoon belastingvrij kan worden verstrekt bij een zakelijk gebruik van tenminste 10%, terwijl voor het belastingvrij verstrekken van een computer sprake moet zijn van 'geheel of nagenoeg geheel' zakelijk gebruik. Dat komt neer op 90% of meer. Een groot verschil! De rechtbank Haarlem vond dat sprake was van een computer, gelet op het formaat, het geheugen en de vele andere gebruiksmogelijkheden van de gadget. Volgens de Belastingdienst doet ook het formaat van het beeldscherm er toe: bij een beelddiagonaal van meer dan 7 inch zou sprake zijn van een computer.

Wees dus voorzichtig met het belastingvrij verstrekken van Tablets aan uw werknemers. U krijgt al snel te maken met naheffingsaanslagen wegens privégebruik. Vooraf overleg met de fiscus kan duidelijkheid brengen. En verder is het wachten op een wijziging van het Beleidsbesluit waarbij de grens tussen mobiel en computer afhankelijk wordt gesteld van de lengte van de beelddiagonaal.