Minste bedrijven opgeheven sinds 2008

Het aantal bedrijven dat de deuren sloot, lag vorig jaar op het laagste niveau sinds 2008. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hielden er ruim 95.000 bedrijven mee op. Vooral managementadviesbureaus stopten er vaak mee.

Het valt op dat sectoren waar de meeste bedrijven gesloten worden, ook de sectoren zijn waar de meeste bedrijven starten. Managementadviesbureaus staan in beide lijstjes op de eerste plek. Ook webwinkels werden veel opgeheven en daar kwamen er eveneens veel van bij.

Het statistiekbureau stelt dat er vorig jaar in totaal bijna 170.000 nieuwe bedrijven zijn begonnen. Dat is het grootste aantal sinds 2009. Afgezien van de al genoemde sectoren zagen ook veel bedrijven in de kunstbranche het levenslicht. Verder openden veel paramedische praktijken, van bijvoorbeeld diëtisten, opticiens en podotherapeuten.

Het was vorige maand al duidelijk dat Nederland er in 2017 weer meer bedrijven bij heeft gekregen. Dat is vooral te danken aan een groei van het aantal eenmanszaken. Er waren op 1 januari van dit jaar precies 1.665.795 ondernemingen. Per saldo is dat zo’n 5 procent meer dan begin vorig jaar.