Mogelijk BTW voordeel voor particulier met zonnepanelen!

Een particulier die zonnepanelen aanschaft om op een woning te plaatsen, is ondernemer voor de BTW. Daarmee kan tot 21 procent worden bespaard op de aanschaf- en plaatsingskosten van zonnepanelen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013.
Uitspraak Europese Hof van Justitie
De Oostenrijker meneer Fuchs plaatste in 2005 zonnepanelen op het dak van zijn privéwoning. De energie die hij daarmee opwekt, levert hij aan het openbare elektriciteitsnet. Het Europese Hof van Justitie heeft nu beslist dat de heer Fuchs door het terugleveren van de opgewekte energie als BTW-ondernemer kan worden aangemerkt. Niet alleen moet Fuchs dus BTW afdragen over de opbrengst van de energie die hij teruglevert, maar hij mag ook de BTW die op de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen drukt verrekenen.
Btw over zonnepanelen terugkrijgen?
Dus particulieren die recentelijk zonnepanelen hebben laten plaatsen moeten nagaan of deze uitspraak op hun situatie van toepassing is. Is dat het geval dan raden wij u aan om u zo spoedig mogelijk bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. U kunt daarmee de BTW over de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen terugkrijgen.
De uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft betrekking op een situatie waarin daadwerkelijk energie aan het openbare net wordt geleverd. Het is de vraag of deze uitspraak ook werkt wanneer u maar één elektriciteitsmeter heeft, die het verbruik en de teruglevering aan het net saldeert.