Vraag en antwoord: Mag ik mijn auto naar privé halen?

Ik ben een IB-ondernemer en heb mijn auto nu “op de zaak” staan. Deze is nu 5 jaar oud en afgeschreven. Mag ik deze nu naar privé overboeken

Antwoord:
Voor ondernemers in de inkomstenbelasting gelden de regels van vermogensetikettering. Je maakt bij de aanschaf een keuze voor zakelijk of privévermogen. Latere wijziging is alleen mogelijk bij een bijzondere omstandigheid. Een wijziging van de wet waardoor de bijtelling wordt verhoogd is zo’n bijzondere omstandigheid. Het feit dat de auto geheel is afgeschreven is dat niet. 

Het is waarschijnlijk dat er in de toekomst weer wijzigingen in de fiscale behandeling van de auto zullen optreden die als ‘bijzondere omstandigheid’ kunnen worden aangevoerd. Veel ondernemers rijden tegenwoordig in een auto waarvoor een verlaagd bijtellingspercentage geldt. Voor deze auto’s zal een heretikettering tot privévermogen meestal niet voordelig zijn. 

Als de auto niet meer zakelijk wordt gebruikt, kan deze worden overgebracht naar het privévermogen zonder dat er sprake hoeft te zijn van een bijzondere omstandigheid.