Barbara van der Zon

Accountant

Wat is je functie, en wat doe je dan precies?
Mijn functie is accountant / relatiebeheerder. In deze functie houd ik mij onder andere bezig met het samenstellen van jaarrekeningen, het reviewen van werk van collega’s en het opstellen van aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.
 
Omschrijf eens een gemiddelde werkdag.
Mijn werkdag bestaat uit het reviewen van administraties en jaarrekeningen en het begeleiden van mijn collega’s daarbij. Tevens verzorg ik dan de daarbij behorende aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.
 
Wat was je eerste baantje?
Als geboren Bollenstreker heb ik mijn allereerste geld natuurlijk verdiend als bollenpeller! Daarna heb ik 6,5 jaar gewerkt als keukenhulp in een verzorgingstehuis.
 
Wanneer wist je wat je wilde worden als je groot was? Wat was dat?
Dat heeft heel lang geduurd voor dat ik dat wist. Ik was nogal al wisselvallig hierin. Het ging van banketbakker, vrachtwagenchauffeur tot kok en pompbediende. Accountant kwam hier nog niet in voor.
 
En waarom ben je dat niet geworden?
Toen ik erachter kwam dat een bakker met name 's nachts werkt, heb ik deze direct van mijn lijstje geschrapt en op het moment dat ik voor de eerste keer ging koken, ging er een heel pak rijst door de keuken. Ook dit leek mij toen geen goed idee meer. Eigenlijk had ik gewoon nog geen idee wat ik wilde worden.
 
Wat is er zo leuk/bijzonder aan jouw vak?
Het leuke aan ons vak is dat geen cliënt hetzelfde is, dus ook geen dag is hetzelfde en daarom is ons vak dus helemaal niet saai.
 
Welke opleiding heb je gedaan?
Na de MAVO ben ik naar het MBO gegaan en heb ik de 3-jarige opleiding MBO Detailhandel gevolgd. Na deze te hebben afgerond ben ik naar de Heao gegaan en heb ik de studie Bedrijfseconomie gevolgd. Na mijn diploma behaald te hebben, ben ik verder gegaan met de opleiding Accountancy RA aan het Nivra. Deze opleiding heb ik 2 jaar gevolgd en toen heb ik besloten verder te gaan met de Accountancy AA opleiding. Deze opleiding sprak mij meer aan.  In 2012 heb ik ook het praktijkgedeelte afgerond en sindsdien mag ik mezelf accountant noemen. 
 
Als accountant of fiscalist moet je elk jaar bijgeschoold worden, vertel eens wat over je bijscholing van het afgelopen jaar.
Het afgelopen jaar heb ik een aantal verplichte cursussen gevolgd, waaronder de cursus "zeg wat je ziet". Deze cursus richt zich op de communicatieve vaardigheden en de professionele (zelfverzekerde) houding van de accountant.
 
Naast wie zou je wel eens in een vliegtuig willen zitten. Waar gaan jullie naar toe?
Aan mijn ene zijde een top kok en aan mijn andere zijde een zeer goed sommelier om een culinaire rondreis te gaan maken door Europa.
 
Vertel eens iets verrassends over jezelf.
Ieder jaar maak ik een voorraad sambal en tomatensaus met alleen maar producten uit eigen tuin.