Diona Nijland-Kok

Assistent-accountant

Wat is je functie, en wat doe je dan precies?
Ik ben assistent accountant en ik voer administraties voor cliënten en stel jaarrekeningen samen.
 
Wat was je eerste baantje?
Bij mijn eerste baantje werkte ik als serveerster in een lunchroom. Daar werden heerlijke broodjes en taartjes verkocht. Ik hoopte altijd dat niet alle taartjes verkocht werden, want aan het einde van de dag mochten we de taartjes die over waren mee naar huis nemen.
 
Wanneer wist je wat je wilde worden als je groot was? Wat was dat?
Ik wilde graag stewardess worden. Met name omdat die stewardessen altijd van die mooie pakjes aan hadden!
 
En waarom ben je dat niet geworden?
Altijd onderweg zijn leek mij nietzo leuk. Op de middelbare school kwam ik erachter dat ik het vak economie II leuk vond en toen heb ik besloten om bedrijfseconomie te gaan doen. Nadat ik met deze studie klaar was en 2 jaar werkervaring had opgedaan ben ik als accountant aan de slag gegaan.
 
Wat is het grootste misverstand over jouw vak?
Dat het heel saai werk is, want dat is het zeker niet. Als accountant kom je bij veel bedrijven over de vloer en kom je met veel klanten in contact en dat maakt het vak juist interessant.
 
Welke opleiding heb je gedaan?
Ik heb op het HBO de opleiding bedrijfseconomie gevolgd. Daarna ben ik de AA-opleiding gaan volgen en daar heb ik het theoretische gedeelte van afgerond.
 
Als accountant of fiscalist moet je elk jaar bijgeschoold worden, vertel eens wat over je bijscholing van het afgelopen jaar.
In het afgelopen jaar heb ik de cursus professioneel kritische instelling gevolgd. Dit was een verplichte cursus waarin aan de hand van verschillende casussen de kritische houding van de accountant richting de cliënt wordt getest.
 
Naast wie zou je wel eens in een vliegtuig willen zitten. Waar gaan jullie naar toe?
Naast mijn man en zoontje naar Thailand.
 
Vertel eens iets verrassends over jezelf.
Sinds ik moeder ben geworden ben ik erachter gekomen dat ik creatiever ben dan ik dacht. Tegenwoordig draai ik mijn hand niet om voor taarten bakken en versieren en traktaties maken!