Gert Vermeulen

Partner
Accountant

Wat is je functie, en wat doe je dan precies?
Ik voel mij inmiddels meer ondernemer dan accountant. Ik voel mij als ondernemer een manusje van alles, ik ben veel met cliënten en collega’s bezig en ook met kantoorontwikkeling, begeleiden en coachen van collega's, en natuurlijk met het vaktechnische gebied van ons werk. En dat is altijd gericht op het beter maken van de cliënt, de collega en het kantoor, in willekeurige volgorde. Als accountant praat ik niet alleen over jaarcijfers en belastingzaken, maar steeds meer over het ondernemen zelf en de ontwikkelingen van en bij de cliënt. Ik ben bij iedere cliënt betrokken en van de kerncijfers en belangrijkste ontwikkelingen op de hoogte. Het mooie van mijn functie is dat ik bij veel bedrijven kom, veel ondernemers spreek, en vaak in staat ben om situaties met elkaar te verbinden.
 
Omschrijf eens een gemiddelde werkdag.
Ik plan ongeveer 4 uur werk per dag, de overige tijd vult zich als vanzelf met contacten leggen, productontwikkeling en het begeleiden van onze collega's, cliënten bezoeken, en onze eigen administratie en facturering. Daarnaast verzorg ik graag seminars en trainingen, waarbij de aandacht er ook weer op is gericht de ondernemer optimaal te adviseren. Er gaat geen uur voorbij zonder telefoon of mail en geen dag voorbij zonder dat er een bespreking is met een cliënt.
 
Wat was je eerste baantje?
Werken bij mijn vader in zijn installatiebedrijf, nou ja werken, meelopen. Gelukkig heeft mijn broer het overgenomen, want erg handig ben ik niet.
 
Wanneer wist je wat je wilde worden als je groot was? Wat was dat?
Als kind wil je worden wat je vader doet, althans ik wel. Op de HAVO had ik een docent die fascinerend over economie kon vertellen. Door hem ben ik naar de MEAO gegaan zonder te weten wat ik er mee zou doen.
 
Hoe ben je bij GT Bunck terecht gekomen?
Nadat ik 12 jaar bij een kantoor werkte was het de bedoeling dat ik zou toetreden tot de maatschap. Toen dat moment daar was ging dat wat anders dan gepland. Na een half jaar wikken en wegen startte ik op 1 augustus 2000 mijn eigen kantoor: GT Accountants & Adviseurs. Ik was 31 jaar en vastbesloten een mooi kantoor neer te zetten en het anders te doen, zonder overhead, zonder ellenlange adviezen en open einden. Alles tegen een vaste prijs en in gewoon Nederlands. In mijn recalcitrantie gooide ik ook goede zaken overboord, want álles moest per se anders... In 2006 was ik inmiddels wel gekalmeerd en een stuk redelijker. Toen liep ik gelukkig tegen de eigenaren van Bunck aan.
 
Wat is er zo leuk/bijzonder aan jouw vak?
Ik raak soms weken achtereen geen rekenapparaat aan omdat het dus om het sturen op cijfers gaat, gevolgen van beslissingen vertalen naar geldstromen, invloed op het ondernemen en adviseren over de ontwikkelingen bij een ondernemer. Ik vind veel wat mijn vakgebied raakt leuk.
 
Wiens balans zou je graag eens willen opmaken?
Voor mij maakt het niet uit of je de miljardair bent of starter, plat gezegd scheelt het alleen wat getalletjes, het gaat om de persoon en de motivatie.
 
Welke opleiding heb je gedaan?
HAVO, MEAO, SPD opleiding en daarna dan de Accountantsopleiding. Het aantal trainingen, seminars, cursussen die ik nadien heb gevolgd is niet te tellen, zelfs niet voor een accountant,
 
Als accountant of fiscalist moet je elk jaar bijgeschoold worden, vertel eens wat over je bijscholing van het afgelopen jaar.
Het uitzoeken van de verplicht te volgen 40 uren scholing per jaar lijkt soms net kiezen van een slechte menukaart.... Het is dus zaak dat je juist datgene eruit haalt dat bij je past en je verder kan brengen. Mede vanwege onze groei en mijn rol daarin heb ik de laatste jaren ook gekozen voor trainingen met aandacht voor management, HRM en commerciële aspecten van het ondernemerschap.
 
Naast wie zou je wel eens in een vliegtuig willen zitten. Waar gaan jullie naar toe?
Een vliegtuig, daar stap ik liever alleen in als het ECHT niet met de auto is te doen!. Ik rijd liever met Linda, als bijrijder, naar de Noordkaap. Het lijkt mij, naast de reis er naar toe, bijzonder om de middernachtzon te ervaren!
 
Vertel eens iets verrassends over jezelf.
Ik zou liever cabaretier zijn.