Martin van den Kerkhof

Partner
Accountant

Wat is je functie, en wat doe je dan precies?
Ik ben als accountant mede verantwoordelijk voor de aansturing en uitvoering van controles van jaarrekeningen, ik stel jaarrekeningen samen en bereid belastingaangiftes voor.

Omschrijf eens een gemiddelde werkdag.
Ik ben geen ochtendmens, dus het is hard werken om voor 9.00 uur op kantoor te zijn. Met een kop koffie en een small talk met collega’s kom ik het best op gang. Daarna haal ik vooral energie uit een overleg met collega’s over de meest efficiënte controle-aanpak of een verdere kwaliteitsverbetering. Tevens denk ik graag mee met klanten over de bedrijfsvoering, waarbij ik naast risico’s ook vaak kansen zie. Maar ik pak ook gerust een administratie van een klant erbij om er een kloppende jaarrekening van te maken.

Wat was je eerste baantje?
Ik was krantenbezorger van het regionale weekblad, verschrikkelijk om al die folders in de krant te vouwen. En dan die enorme fietstassen achterop, die soms gewoon het voorwiel omhoog trokken…

Wanneer wist je wat je wilde worden als je groot was? Wat was dat?
Al van kinds af aan wilde ik profvoetballer worden.

En waarom ben je dat niet geworden?
Na 16 jaar amateurvoetbal bij v.v. Nijenrodes (nu FC Breukelen) bleek dat toch een onhaalbare optie. Wel veel inzet, maar te weinig talent. Dus rond mijn 20e moest ik mijn pijlen ergens anders op richten.

Hoe ben je bij GT Bunck terecht gekomen?
Tijdens mijn studie Bedrijfseconomie aan de VU wist ik vrijwel zeker dat ik accountant wilde worden en ontdekte ik ook talent te hebben om voetbalwedstrijden te leiden als scheidsrechter. Na 7 jaar bij een groot accountantskantoor gewerkt te hebben en ingeschreven te zijn als registeraccountant wilde ik me verder op fiscaal terrein ontwikkelen. Bovendien vind ik het interessant de MKB ondernemer te ondersteunen, omdat dit vaak bevlogen mensen zijn. Bij GT Bunck kreeg ik de kans dit te combineren met mijn scheidsrechterscarrière.

Wat is er zo leuk/bijzonder aan jouw vak?
Ik werk voor veel verschillende klanten, waardoor het werk zeer afwisselend is. Bovendien vind ik het leuk om mensen te helpen. Met grondige kennis van het fiscaal en ondernemingsrecht kan ik klanten nu adviseren om risico’s te beheersen en niet teveel belasting te betalen. Zo vond ik het al leuk om mede-studenten op de middelingsregeling te wijzen, waardoor zij bij het begin van hun carrière geld terugkregen van de Belastingdienst.

Welke opleiding heb je gedaan?
Ik heb aan de VU in Amsterdam de Master Accounting & Control gedaan en daarna de Postmaster opleiding Accountancy afgerond.

Als accountant of fiscalist moet je elk jaar bijgeschoold worden, vertel eens wat over je bijscholing van het afgelopen jaar.
Cursussen als Zeg wat je ziet en Dossiermentoring hebben zeker bijgedragen aan de bewustwording dat een gedragsverandering noodzakelijk was. Ik vind deze cursussen met name interessant omdat de soft skills getraind worden, waar je in het dagelijks leven altijd wat aan hebt. Ik vond het wel een eye-opener om me te realiseren dat het nog niet zo eenvoudig is om in een minuut de cliëntomgeving te schetsen met de belangrijkste omzetstromen. Als je dat namelijk helder hebt, kun je ook de risico’s voor de bedrijfsvoering en de jaarrekening beter inschatten.

Naast wie zou je wel eens in een vliegtuig willen zitten. Waar gaan jullie naar toe?
Ik had wel graag een weekje meegereisd met Jeroen Dijsselbloem toen hij in juli 2015 als voorzitter van de Eurogroep door Europa reisde om een oplossing voor de Griekse crisis te vinden. Een ingewikkelde combinatie van politiek, financieel inzicht en weinig slaap.

Vertel eens iets verrassends over jezelf.
Naast mijn werkzaamheden bij GT Bunck ben ik scheidsrechter in het betaald voetbal. Mijn ambitie is om internationaal wedstrijden te mogen leiden voor de UEFA en FIFA.