Paul Silvergieter Hoogstad

Belastingadviseur

Wat is je functie, en wat doe je dan precies?
Belastingadviseur. Ik los vragen en problemen op en probeer de klant zo helder mogelijk van het juiste advies te voorzien en waar mogelijk advies/aandachtspunten uit de aangifte te destilleren. Soms moet je klanten zien te overtuigen dat ze iets beter zus of zo kunnen doen. Het aangiftetraject tav inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en erf- en schenk- en omzetbelasting neemt de meeste tijd in beslag. Natuurlijk zijn er ABC-tjes, maar een aangifte luistert erg nauw en is ook een precisiewerkje.
 
Wat was je eerste baantje?
Tijdens mijn studie in Amsterdam heb ik een aantal jaar koerierswerk gedaan. Ik was aangenaam verrast toen ik erachter kwam dat ik via een T-biljet ook nog eens het grootste deel van de ingehouden loonheffing via de fiscus kon terugvorderen.
 
Wanneer wist je wat je wilde worden als je groot was? Wat was dat? 
Dat zijn verschillende beroepen geweest maar piloot en arts kan ik mij nog goed herinneren. Dat leek mij (en lijkt me nog) fantastisch.
 
En waarom ben je dat niet geworden?
Omdat ik bijziend ben was het pilotenvak geen optie en in de exacte vakken blonk ik niet bepaald uit.
 
Hoe ben je bij GT Bunck terecht gekomen?  
In mei 2003 zag ik een advertentie van, toen nog Bunck, Drost en Ruijgrok staan waarop ik solliciteerde. De mensen en de sfeer spraken mij meteen aan.
 
Wat is er zo leuk/bijzonder aan jouw vak?
Het toepassen van steeds veranderende regels en als gevolg hiervan je klant pro-actief kunnen adviseren is geweldig leuk. Niks leukers dan een tevreden klant. Echter, soms voer je ook slechtnieuws gesprekken waarbij het bijzondere is dat een klant soms, heel onverwachts, daar positief op kan reageren.
 
Heb je onlangs iemand behoed voor een grote fout/aanslag/tegenvaller?
Iemand die op het punt stond een levensverzekering af te kopen waarvoor een voorwaardelijke vrijstelling gold. Afkoop dien je zo veel mogelijk te voorkomen, soms is het (helaas) de enige optie, maar in het zicht van de haven met nog een paar betalingstermijnen te gaan is het zonde om voortijdig af te kopen, omdat het uitzitten van de nog resterende termijnen wordt beloond met een 100% belastingvrije uitkering. Daarmee heb ik 52% inkomstenbelasting over de rente bespaard. 
 
Welke opleiding heb je gedaan? 
VWO, rechten (fiscaal) en FB (thans RB) (federatie belastingadviseur, dat is een beroepsopleiding). 
 
Naast wie zou je wel eens in een vliegtuig willen ziten. En waar naar toe?
André Kuipers. En we gaan naar het Kennedy Space Center, de lanceerbasis van de NASA bij Cape Canaveral (Florida).
 
Vertel eens iets verrassends over jezelf.
Ik ben behoorlijk goed in driebanden (biljarten).