Viktor Ruijgrok

Partner
Belastingadviseur

Wat is je functie, en wat doe je dan precies?
Fiscalist of belastingadviseur. Net hoe je het wilt noemen. Ik beantwoord vragen van cliënten, via de telefoon, de mail of persoonlijk. Ik maak berekeningen en geef adviezen over uiteenlopende fiscale zaken. Van auto van de zaak of privé tot bedrijfsopvolging en herstructureringen van BV's en fusies van ondernemingen.

Wat was je eerste baantje?
Mijn vader had een makelaarskantoor, dus mijn eerste baan was vanaf mijn 13e iedere zaterdag het makelaarskantoor van mijn vader bemannen. En dan maar hopen dat er niet werd gebeld tussen 13.30 en 14.00 uur want dan kon ik ongestoord naar de Dik-voor-mekaar show luisteren!

Wanneer wist je wat je wilde worden als je groot was? Wat was dat?
Toen ik een jaar of 12 was wilde ik sportjournalist worden. Ik volgde alle sportprogramma's en als journalist zit je altijd op de eerste rij, dat leek me geweldig.

En waarom ben je dat niet geworden?
Om een of andere reden is het idee van sportjournalist weer snel verdwenen. Wel had ik graag voetbalanalyticus geworden. Het beeld stilzetten en achteraf vertellen hoe het beter had gekund: heerlijk beroep toch?

Hoe ben je bij GT Bunck terecht gekomen?
Een oud collega die bij een groot kantoor was gaan werken, vroeg of ik ook daar wilde komen werken. Toen ik aangaf dat ik liever bij een MKB kantoor werkte heeft hij dat doorgegeven aan Bunck en Brouwer (een van de voorlopers van GT Bunck). Dat was een MKB kantoor met een omvang die me aansprak. In 2001 werd ik vennoot en veranderde de naam van het kantoor in Bunck Drost en Ruijgrok. In 2007 zijn we gefuseerd tot GT Bunck Accountants Belastingadviseurs en nu ben ik nog steeds partner en belastingadviseur.

Wat is er zo leuk/bijzonder aan jouw vak?
Het leuke is dat je een positieve bijdrage kan leveren aan iets waar mensen een negatief gevoel bij hebben. Belasting is tenslotte een negatief woord volgens velen. Daarbij heb je contact met zoveel verschillende ondernemers die allemaal verschillende ondernemingen hebben en vaak ook nog ideeën voor nieuwe activiteiten. De samenwerking met al die verschillende ondernemers maakt ons vak zo mooi.

Heb je onlangs iemand behoed voor een grote fout/aanslag/tegenvaller?
Het komt regelmatig voor dat ik een ondernemer kan behoeden voor stevige aanslagen, maar een voorbeeld kan ik niet geven: veel te vertrouwelijk! Wat ik wel kan zeggen is dat we onlangs voor een cliënt een procedure hebben gewonnen waarin het ging om de afwaardering van een vordering wat die cliënt een behoorlijke belastingteruggaaf opleverde.

Wiens aangifte zou je graag eens willen opmaken?
De aangifte van cabaretier Erik van Muiswinkel zou ik wel eens willen doen, die heeft een geweldige sketch over zijn 'belastingmannetje' gemaakt waarin alle vooroordelen en misverstanden over ons vak naar voren komen.

Welke opleiding heb je gedaan?
Fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Naast de fiscale vakken heb ik nog enkele strafrecht en notariële vakken gevolgd. Toen ik als belastingadviseur begon heb ik de Beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs gedaan. In 1997 heb ik in de avonduren de opleiding Makelaardij van de NVM gedaan en in 2001 heb ik de opleiding Federatie Financieel Planner afgerond.

Als accountant of fiscalist moet je elk jaar bijgeschoold worden, vertel eens wat over je bijscholing van het afgelopen jaar.
De wijzigingen van de belastingwetten zijn voor mij ieder jaar een vast onderdeel van de permanente educatie. Op Prinsjesdag worden de eerste voorstellen officieel bekend en dan gaan de aanpassingen vaak door tot eind november. Dit jaar is het afschaffen van het pensioen in eigen beheer een belangrijk item en ook de fiscale behandeling van de auto van de zaak. Daarnaast volg ik de actualiteiten rondom de bedrijfsopvolgingsregeling omdat dit een belangrijke fiscale faciliteit is die cliënten veel belasting kan besparen bij een bedrijfsopvolging.

Naast wie zou je wel eens in een vliegtuig willen zitten. Waar gaan jullie naar toe?
Naast Ian Fleming om samen naar James Bond films kijken om voor eens en voor altijd te beslissen wie de beste James Bond is. En vooruit: de eerste en de laatste Bond mogen er ook bij zijn om hun eigen vertolking kracht bij te zetten.

Vertel eens iets verrassends over jezelf.
Ik heb een goed geheugen voor de meest onbelangrijke en onbenullige feiten: sport, films, muziek, van alles. Tot ergernis van mijn collega's wil ik ook de meest onbelangrijke en onbenullige wedstrijdjes en quizjes winnen.